Matkaratsastus
Matkaratsastus on hevosen nopeus- ja kestävyyskilpailu, joka samalla testaa ratsastajan maastoratsastustaitoa. Matkaratsastus on yksi ratsastuksen vanhimpia kilpalajeja ja laji on yhä edelleen varsin arvostettu ja suosittu maailmalla.
Ratsastajan hevosenkäsittelytaito vaikuttaa hevosen suoriutumiseen erityyppisistä reiteistä. Kilpailussa on yhteislähtö ja reitti on merkitty. Reitillä ei ole esteitä, mutta maasto voi olla hyvin vaihtelevaa. Reitillä mahdollisesti olevat esteet ovat luonnonesteitä, esim. ojien ylityksiä.
Matkaratsastuksen kilpailumatkoista lyhin on seuratason (ent.1-taso) 12-39 km ihanneaikakilpailu, jossa maaliin on tultava annetun keskinopeuden, esim. 8-14 km/h, puitteissa - ei siis nopeammin eikä hitaammin. Tällaisen lyhyen kilpailun jaksaa normaali tuntihevonen ilman erityistä harjoittelua.
Aluetasolla (ent. 2-taso) kilpailumatkat ovat 30-79 km jakautuen kolmelle eri tasolle. (alue 1, alue 2, alue 3 a/b) Näissä määrätty keskinopeus on 10-16km/h. Poikkeuksena on kilpailuluokka 3b, joka kilpaillaan nopeuskilpailuna. Tällöin miniminopeus on 10km/h.
Kansallisella tasolla (ent. 3-tasolla) kilpailumatkat ovat 80-160 km. Kansallisella tasolla kilpailuluokat ovat nopeuskilpailuita, joissa miniminopeus on 10km/h.
Kultakin tasolta on aina saatava hyväksytty tulos ennen kuin pystyy siirtymään seuraavalle tasolle. (esim. alue 1, alue 2, alue 3, kansallinen 1) Pidemmälle matkalle ei ole kuitenkaan pakko siirtyä, vaan ratsukko voi hyvin suorittaa vain lyhyitä matkoja.
Suomessa yleisesti ottaen pisimmät kilpailumatkat ovat 120 km. Kansainvälisissä kilpailuissa kuten MM-kilpailuissa pisin matka on 160 km, tai kaksipäiväisissä kilpailuissa tätäkin pitempi.
Useita tunteja kestävällä matkalla hevosen ja ratsastajankin on oltava todella hyvässä kunnossa. Matkan aikana varsinkin hevosen on juotava runsaasti. Ratsukko tarvitsee huoltoväkeä reitin varrella ja tauoilla.
Matkaratsastuskilpailuissa hevostarkastukset ovat erittäin oleellinen osa kilpailua. Sääntöjen edellyttämillä tarkastuksilla varmistetaan kilpailuun osallistuvien hevosten turvallisuus, terveys ja hyvinvointi. Hevostarkastukset ovat kilpailujen alussa, kilpailun aikana jokaisen kilpailuosuuden jälkeen sekä maaliintulon jälkeen. Niistä pääsee läpi vain, jos hevonen on hyvässä kunnossa, terve ja virkeä. Myös hevosen pulssin on laskettava riittävän nopeasti alle 64 lyöntiä/min ratsastuksen jälkeen: tauolle tultaessa 15 min sisällä ja maalissa 20 minuutissa.