Näin huollan kisoissa
Huoltoporukalta vaaditaan hyvää autonajo- ja kartanlukutaitoa. Ratsukot etenevät hyvässä maastossa joskus jopa yli 20 km/h, joten jos huollatte 5-6 km välein, niin aikaa edellisestä huollosta seuraavaan ei ole paljoa, kun huoltoauto joutuu kiertelemään teitä pitkin ratsukon mennessä esimerkiksi suoraan metsän läpi. Lisäksi on ymmärrettävää, että huoltoauto voi joskus ajaa vähän harhaankin.
Huolto kilpailun aikana
Mitä lyhyempi huoltopysähdys on, sitä enemmän ratsukolle jää ratsastusaikaa. Sopikaa siis etukäteen hommista: kuka pitää hevosten juomaämpäreitä, kuka kastelee, kuka antaa heiniä juoton jälkeen, kuka hoitaa ratsastajalle eväitä/juotavaa jne.
Pyrkikää aina järjestämään huoltopaikka samaan kohtaan muiden ratsukoiden huollon kanssa. Katsokaa ajaessa auton mittarista ja kartasta sopiva huoltopisteiden väli (5-10 km) ja joku sivutien risteys tai muu vastaava avara ja rauhallinen paikka (autoa ei kannata ajaa pehmeälle pientareelle tms., minne voi jäädä kiinni!).
Hevosten juoma kannattaa kuljettaa kanistereissa tai kannellisissa ämpäreissä, jotta ne eivät hölsky auton tavaratilaan. Kaatakaa juomaa valmiiksi ämpäriin ennen hevosten tuloa. Siinä tapauksessa, että huollatte eri paikassa kuin muiden ratsukoiden huolto on, täyttäkää monta ämpäriä. Kaikki samassa ryhmässä ratsastavat 2-4 hevosta on syytä yrittää pysäyttää huoltopaikkaan, sillä jos yksi jatkaa matkaa, niin omatkaan hevoset eivät malta pysähtyä juomaan.
Avatkaa kastelupulloista (1-4 per hevonen, säästä riippuen) valmiiksi korkit auki, ottakaa ratsastajan eväät/juoma esim. taskuun, josta sen saa nopeasti sekä huomioikaa huoltoalueen väljyys. Hevosten on mielellään nähtävä toisensa koko ajan juodessaan, mutta ne eivät saa olla liian lähekkäin, ettei tule kinasteluja.
Jos hevosia odotellessa on aikaa, tutkikaa karttaa (seuraava huoltopaikka, sinne ajo, hevosten reitti) ja valmistautukaa kertomaan matka- ja nopeustietoja ratsastajille. Jos maastossa on jo jotain maukasta vihreää, kerätkää valmiiksi tarjottavaksi pari kourallista/hevonen.
Hevoset juovat ensin, ja samalla kun hevonen juo, tarjoa ratsastajalle juomaa/eväitä. Tämän jälkeen hevosille hieman syötävää: heinää, porkkanaa, loppumatkasta väsyneelle liotettua kauraakin. Ruoasta ei enää juurikaan ehdi imeytyä energiaa, mutta suoli toimii ja ruuan saanti virkistää hevosta henkisesti.
Jos hevonen ei säiky, niin sitä voi jo paikalla ollessa viilentää kastelupulloilla kaulalta/harjan alueelta. Lopuksi voitte antaa ratsastajan käteen avatun kastelupullon, jonka hän kaataa hevosen päälle liikkeelle lähdettäessä ja heittää tyhjänä maahan (kerätkää tyhjät pois, ettei roskata luontoa).
Hevosten huollostalähtöhetkellä on hyvä vilkaista kelloa, jotta tietää arvioida, milloin seuraavassa huoltopaikassa on oltava valmiina. Yrittäkää seurata hevosen juontia joka huoltopisteellä (ei juo, maistelee, juo hyvin). Lopuksi hyvät juomattomat hevosenjuomat takaisin kanisteriin tai kansi tiiviisti ämpäriin ja matkaan.
Huolto taukopaikalla
Taukopaikalla ottakaa valmiiksi esiin ämpäri, jossa on pesuvettä + pesusieni, hevoselle juotavaa (+syötävää), kastelupulloja, loimia ja stetoskooppi. Ratsukon saapuessa taukopaikalle, riisukaa hevoselta heti satula ja mitatkaa pulssi stetoskoopilla. Levittäkää satulahuopa aurinkoon kuivumaan.
Ennen hevostarkastusta hevosta viilennetään tarvittaessa vedellä ja talutellaan, etteivät jalat jäykisty. Kun pulssi on vähintään n. 4 alle raja-arvon, viekää hevonen hevostarkastukseen. Huomioikaa juoksutuksessa, että hevosen tulee juosta nopeaa ravia eläinlääkäristä poispäin, käynnissä kääntyä oikealle ja ravata reippaasti takaisin. Antakaa hevoselle löysät ohjat, jotta ette vaikuta sen pään liikkeisiin.
Tarkastuksen jälkeen on pakollinen lepotauko. Tauon aikana huoltaja taluttelee loimitettua hevosta. Hevosen annetaan syödä muttei seistä paikallaan pitkiä aikoja, jottei se kangistu. Tauolla tulee myös tarkistaa huoltoauton varustus: onko juomaa ja muita tarvikkeita riittävästi? Lisäksi käydään ratsastajan kanssa läpi seuraava lenkki ja sovitaan huoltopaikat. Hevonen kannattaa satuloida 5-10 minuuttia ennen starttia.