Näin toimin kilpailupaikalla

Kisapaikalle saavuttaessa ensimmäisenä puretaan hevonen trailerista. Nykyään kilpailujärjestäjät pyrkivät hoitamaan ns.kanslia-asiat etukäteen, joten harvemmin enää tarvitsee käydä ilmoittautumassa perinteisesti kansliassa. Esimerkiksi hevosen rokotukset tarkistetaan jo ilmoittautumisen yhteydessä. Kilpailupaikalla hevoselle tarjotaan juotavaa ja sitä talutellaan hetki. Useimmiten ratsukoille on merkitty oma pieni huoltoalue kilpailukeskuksessa, johon voi purkaa hevosen vesiastiat, heinät, varusteet jne.. Seuraavaksi voikin mennä ilmoittautumaan hevostarkastukseen. Hevonen esitetään eläinlääkärille ilman satulaa, loimia, suojia tms. Kylmällä/sateisella ilmalla loimea voi pitää soveltuvin osin hevosen päällä sykkeen mittauksen yms. ajan, mutta ennen juoksutusta loimi on poistettava.

Hyväksytyn eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen hevoselle kannattaa tarjota taas juotavaa ja hieman pureskeltavaa. Tällä välin on usein hyvää aikaa mennä reittiselostukseen, joka järjestetään n.tuntia ennen lähtöä. Reittiselostus voidaan järjestää myös ennen kilpailupäivää verkossa tai julkaista esim. Youtubessa.

Kisakanslia
Hevostarkastus -piste
Hevostarkastus: sykkeen mittaus
Hevostarkastus: juoksutus
Reittiselostus

Hevonen on hyvä satuloida 20-30 min ennen lähtöä. Ennen lähtöä on myös hyvä verrytellä 5-20 min lähtövauhdista riippuen. Lähtö tapahtuu yhteislähtönä, mutta ratsukolla on halutessaan mahdollisuus ylittää lähtölinja 15 min sisään lähtöluvan saamisesta.

Yhteislähtö

Tauolle tullessa hevoselta riisutaan varusteet ja se loimitetaan tarpeen mukaan. Hevosta kannattaa talutella ennen hevostarkastusta, ettei se kangistu. Hevonen on esitettävä eläinlääkärille viimeistään 15 min kuluttua maaliin tulosta, muuten ratsukko hylätään. Sykeraja on aina 64 lyöntiä/min. Tauolla eläinlääkärin tarkastukseen voi mennä toisenkin kerran, jos ensimmäisellä kerralla syke ei ole alle asetetun arvon. Hyväksytyn eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen päättyy ratsastusaika ja alkaa pakollinen 30-60 min tauko. Sykerajat ja tauon pituuden voi tarkastaa kilpailukutsusta. Perussääntönä on, että tauon pituus on vähintään 1 min per ratsastetun osuuden kilometri.

Maalissa hevoselta riisutaan varusteet ja se loimitetaan tarpeen mukaan. Hevonen on esitettävä eläinlääkärille viimeistään 20 min kuluttua maaliin tulosta, muuten ratsukko hylätään. Hevosta kannattaa talutella ennen eläinlääkärin tarkastusta, ettei se kangistu. Sykeraja on 64 lyöntiä/min.

Hyväksytyn tuloksen saaneet ratsukot palkitaan noin puolen tunnin kuluttua siitä, kun luokan viimeinen ratsukko on saapunut maaliin. Palkintojen jaossakin hevosen tulee olla suitsittuna. Arvokkaampaa on jos hevonen on siistitty ja ratsastajalla on asiallinen vaatetus. Stewardit antavat ohjeita palkintojenjaosta, jolloin vaihtoehtoja on kolme: ilman hevosta, käsihevosen kanssa tai ratsain.

Ennen kotiinlähtöä on hyvä vielä tarkistaa, että kaikki hevosen paperit ovat mukana ja että oma huoltoalue ja trailerin alue jää siistiksi. Kisapaikoilla on erilaisia käytäntöjä kakkakasojen ja heinien siivoamisen suhteen - jossakin tarkempia ja jossakin todella tarkkoja ohjeita! Siistimällä ympäristömme varmistamme, että saamme järjestää kisoja jatkossakin. Kysy toimihenkilöiltä, kuinka toimia, mutta periaatteena on, että jokainen siivoaa omat jälkensä.

Palkintoruusukkeet Kuvat: Hannu Kaksonen, Kari Kärkkäinen, Simon Wiik

Tässä lisäksi muutamia ohjeita, joilla pääset kilpailuissa pitkälle:

1. Noudata sääntöjä ja annettuja ohjeita! Jos reitillä on huoltokielto tai pakollinen käyntipätkä, älä huolla äläkä ravaa/laukkaa. Vapaaehtoiset ovat tehneet monta viikkoa töitä ennen kisoja, älä pilaa mahdollisuutta uusiin kilpailuihin samoissa maastoissa.

2. Anna hevostarkastuksessa oleville tarkastusrauha. Älä vie tammaasi tarkastettavana olevan orin vierelle

3. Jos mielestäsi hevosessasi on jotain vikaa, kerro siitä eläinlääkärille - sinua ei suinkaan automaattisesti hylätä. Eläinlääkäri auttaa tai ohjeistaa kuinka toimia saadaksesi hyväksytyn tuloksen.

4. Jos hevosesi potkii tai puree tai se ei pidä että sitä kosketaan jonnekin, kerro se etukäteen. ELL jota on juuri potkaistu, ei ole hyväntuulinen ELL. Muista myös punainen nauha hännässä varoittamassa muita potkivasta hevosesta

5. Odotusalueella, esim jonottaessa hevostarkastukseen, älä tunge ahtaisiin paikkoihin. Anna tilaa, ja väistä vaaratilanteet. Ennenkaikkea hallitse oma hevosesi.

6. Vesipisteellä älä upota hikistä sientä vesiastiaan, vaan ota vesipisteestä vettä ämpäriin ja kastele sieni omassa ämpärissäsi.

7. Hevostarkastuspisteitä on yleensä Suomessa vain yksi - pitkänmatkalaisilla on aina etuoikeus jonossa. Noudata stewardin ohjeita.

8. Ole kohtelias ja avulias! Iloinen asenne ja hymy vievät sinut pidemmälle kuin nopeinkaan hevonen.

9. Muista, että itsesi lisäksi edustat myös omaa ratsastuseuraasi.